Přeskočit na hlavní obsah

5 varovných signálů, že vaši klienti nemusí zaplatit včas




Vytváření nových obchodních vztahů či posilování těch stávajících s sebou nese nejenom příležitosti, ale i rizika. Jedním z významných finančních rizik, kterým můžete čelit, je neuhrazení faktur vašimi partnery. Nejde však jen o samotné neplacení – problémy s finanční stabilitou vašich klientů mohou mít dalekosáhlé důsledky na celé vaše podnikání. Jak tedy rozpoznat, že se partner nachází v problémech? 

Zde je pět hlavních varovných signálů, které vám mohou pomoci identifikovat potenciální riziko včas.

1. Insolvenční řízení

Pokud se váš obchodní partner ocitne v insolvenci, znamená to vysoké riziko a možnost, že nebude schopen plnit své závazky. Včasná detekce insolvencí vám může pomoci vyhnout se domino efektu, který by mohl ohrozit i vaše podnikání. 

2. Status nespolehlivého plátce DPH

Obchodování s firmami, které mají status nespolehlivého plátce DPH, může být finančně velmi riskantní. Pokud váš partner neodvádí DPH, přenáší se na vás povinnost doplatit tyto nedoplatky za něj, což pro vaši firmu může představovat nečekané výdaje a ohrožení cash flow. Zároveň může taková spolupráce poškodit vaši reputaci u jiných obchodních partnerů. Status plátce DPH byste měli pravidelně kontrolovat, zvláště u nových nebo menších firem.

3. Zadluženost

Vysoká zadluženost nemusí být na první pohled viditelná, ale může vážně ohrozit schopnost firmy dostát svým finančním závazkům. Sledujte nejen aktuální výsledky, ale i dlouhodobý vývoj ziskovosti a strukturu závazků. Creditcheck vám může poskytnout důležité finanční informace o vašich obchodních partnerech.

4. Nízké kreditní skóre

Kreditní skóre vám poskytne rychlý přehled o finančním zdraví firmy. Tento prediktivní nástroj vám umožní odhadnout pravděpodobnost úpadku a zajistí, že budete mít jasno v tom, s kým obchodujete. Kreditní skóre mají obvykle k dispozici pouze banky, úvěrové instituce, některé státní orgány a podobně. Vy ho můžete najít i u nás v reportech Creditchecku.


5. Záznam v Centrální evidenci exekucí

Exekuce je jasným znamením, že firma čelí vážným finančním problémům. Přístup k Centrální evidenci exekucí vám umožní získat potřebné informace a vyhnout se neplatičům. Prověření partnerů pomocí Creditcheck vám tak může ušetřit spoustu starostí.

Jak předcházet rizikům ve spolupráci?

Ačkoliv se situace v Česku v roce 2023 stabilizovala a insolvence dosáhly svého minima, celkový trend ve střední a východní Evropě ukazuje, že riziko neplacení a finančních problémů obchodních partnerů zůstává významné. Nejlepším způsobem, jak předcházet problémům, je pravidelně sledovat výše uvedené varovné signály a využívat nástroje na hodnocení finančního zdraví firem.


Creditcheck monitoruje všechny klíčové ukazatele finančního zdraví firem a nabízí jednoduché rozhraní pro rychlé rozhodování. S více než 100 pravidly a intuitivním semaforovým systémem se můžete spolehnout na přesné a snadno srozumitelné výsledky.

Chci to vyzkoušet >>